دوست یا دشمن؟ 4 دسته اصلی مواد غذایی سرطان زا در مقابل ضد سرطان
آیا صحبت درباره مواد غذایی سرطان زا افسانه است یا واقعیت؟ آیا غذایی که هر روز می خورید می تواند دشمن شماره یک سلامت شما باشد؟ آیا لیست غذاهای سرطان زا را می شناسید؟
طبق آخرین تحقیقات، آمار سرطان در جهان ناشی از تغذیه غلط روز به روز بالاتر می رود. منشاء سرطان تغییرات ژنتیکی ناشناخته نیست؛ بلکه، سرطان یک دشمن پر خور سیری ناپذیر حریص است. سرطان به یک سری مواد غذایی علاقه بسیار زیادی دارد. در واقع، بیان قدرتمند ژن ها یا جهش های ژنیتیکی بدن می توانند تحت تاثیر غذاهایی باشند که می خوریم.
ما در این مقاله، شما را با غذاهایی آشنا می کنیم که مورد علاقه سرطان هستند. چند منبع انرژی غذایی خطرناک و مقدمه ابتلا به سرطان وجود دارد که باید از آنها پرهیز کنید. با ما برای معرفی لیست کامل غذاهای سرطان زا در مقابل غذاهای ضد سرطان همراه باشید.
نکته: این مقاله درباره معرفی غذاهای سرطان زا برای پیشگیری از سرطان است. در صورت ابتلا به سرطان، دوه آموزشی ما را مشاهده کنید. عنوان این دوره راهنمای جامع بیماران سرطانی: 7 رژیم غذایی ضد سرطان را مشاهده کنید.
غذای شما، داروی شما: زندگی بدون سرطان
ابوعلی سینا می گوید: هر چیزی کم آن داروست، متوسط آن غذاست و زیاد آن دشمن سلامت است، حتی محبت کردن!
انتخاب های هوشمندانه غذایی و تعادل در خورد و خوراک کلیدهای سلامتی هستند. سلول های بدن ما همان رفتاری را می کنند که ما با آنها داریم. می توانیم با خوردن غذاهای ناسالم سرطان زا آنها را وحشی و از کنترل خارج کنیم. برعکس، می توانیم با انتخاب های هوشمندانه غذایی، سلول ها را برای انجام وظایف ژنتیکی خود تقویت کنیم.
4 دلیل که غذای شما داروی شماست!
هیچ مکمل دارویی-تغذیه ای نمی تواند جای غذاهای طبیعی را بگیرد. به 4 علت، غذاها در نقش داروهای مقوی برای پیشگیری از بیماری و سرطان عمل می کنند:
- مواد مغذی ضروری: بدن برای عملکرد صحیح به ویتامینها، مواد معدنی، فیبر و سایر مواد مغذی نیاز دارد. این مواد مغذی به ترمیم سلولها، تقویت سیستم ایمنی و مبارزه با رادیکالهای آزاد کمک میکنند.
- آنتیاکسیدانها: بسیاری از میوهها و سبزیجات با آنتیاکسیدانها به خنثیسازی رادیکالهای آزاد و کاهش آسیب سلولی کمک میکنند. رادیکالهای آزاد به DNA آسیب رسانده و خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهند.
- فیبر: فیبر به هضم غذا کمک، سطح قند خون را تنظیم و از ابتلا به چاقی جلوگیری میکند. چاقی از عوامل ابتلا به سرطان است.
- مواد ضد التهاب ضد سرطان: برخی از مواد غذایی خواص ضد التهاب دارند. التهاب مزمن ارتباط معناداری با ابتلا به سرطان ها دارد.
لیست 6 تایی غذاهای ضد سرطان
پیشگیری از سرطان با غذاهای مفید ممکن تر است. ما به 6 دسته از مواد غذایی ضد سرطان اشاره می کنیم.
نکته بسیار مهم:
ما لیست کامل خوراکی های ضد سرطان را در یک مقاله جداگانه برای شما تهیه کرده ایم. در این لیست، به تک تک غذاهای غنی از ترکیبات ضد سرطان اشاره کرده ایم.
- میوهها و سبزیجات: سرشار از ویتامینها، مواد معدنی، آنتیاکسیدانها و فیبر هستند.
- غلات کامل: فیبر بالایی دارند و به تنظیم قند خون کمک میکنند.
- حبوبات: منبع خوبی از پروتئین، فیبر و سایر مواد مغذی هستند.
- آجیل و دانهها: حاوی چربیهای سالم، ویتامینها و مواد معدنی هستند.
- ماهیهای چرب: سرشار از اسیدهای چرب امگا-3 هستند که خواص ضد التهابی دارند.
- انواع دم کردنی ضد سرطان شامل چای سبز و بربرین چینی: حاوی آنتیاکسیدانهای قوی هستند.
معرفی 4 دسته کلی از غذاهای سرطان زا
4 دسته از مواد غذایی مضر و تشکیل دهنده سلول های سرطانی را بشناسید:
- گوشت قرمز و فرآوری شده: مصرف زیاد این نوع گوشتها با افزایش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و برخی سرطانهای دیگر مرتبط است.
- غذاهای فرآوری شده: این غذاها اغلب مقدار زیادی سدیم، قند افزوده و چربیهای اشباع شده دارند. اینها میتوانند خطر ابتلا به چاقی و برخی سرطانها را افزایش دهند.
- نوشابههای شیرین: مصرف زیاد این نوشیدنیها با افزایش خطر ابتلا به چاقی و برخی سرطانها مرتبط است.
- الکل: مصرف زیاد الکل با افزایش خطر ابتلا به سرطان دهان، حلق، مری، کبد و روده بزرگ مرتبط است.
لیست اسامی انواع گوشت فراوری شده سرطان زا
گوشت طبیعی سرشار از پروتئین است. بدن ما به مقداری گوشت برای تامین مواد مغذی ضروری خود نیاز دارد. با این وجود، ما در مصرف مواد گوشتی و به خصوص گوشت های فراوری شده افراط می کنیم.
طبق تحقیقات، مصرف انواع گوشت های فراوری شده خطر ابتلا به برخی سرطان ها را افزایش می دهد. برای مثال، سرطان سینه، پروستات، ریه و به خصوص سرطان روده بزرگ. در مقابل، با مصرف گوشت سنتی تهیه شده از دام های سالم، خطر ابتلا به سرطان بسیار پایین می آید. پزشکان مصرف گوشت قرمز را برای بیماران سرطانی جایز نمی دانند.
لیست اسامی مواد گوشتی مضر فراوری شده
- سوسیس و کالباس: شامل چربی، نمک، ادویه و نگهدارنده سرطان زا
- بیکن: تهیه شده از گوشت شکم و پهلو (به خصوص خوک که در بافت چربی خود سموم را نگه می دارد و دفع نمی کند)، محتوی نمک، شک و دود سرطان زا، دارنده چربی اشباع بالا و سدیم با خطر افزایش بیماری قلبی
- هات داگ: محتوی افزودنی بسیار سرطان زا، محتوی نگهدارنده و سدیم بالا
- پپرونی: نوعی گوشت خشک شده و تند (روی پیتزا)، محتوی سدیم بالا و نگهدارنده.
- تمامی گوشت های کنسرو شده: مانند ناگت، همبرگر، کباب لقمه ای شامل چربی های ترانس، افزودنی و سدیم بالا، خطر ابتلا به دیابت، بیماری قلبی و چاقی.
- گوشت های آماده: همبرگر، ناگت مرغ، کباب لقمه ای، خطرات به مانند مورد 5 است.
راز سرطان زا بودن گوشت ها و مواد غذایی فراوری شده
آیا دوست دارید از خطرات پنهان گوشت های فراوری برای سلول های بدن مطلع شوید؟! توضیحات پایین به غیر از گوشت قرمز، مربوط به همه مواد فرآوری شده دارای افزودنی و نگهدارنده است.
تشکیل ترکیبات سرطانزا
- نیتروزآمینها: فرآیند پخت و پردازش گوشت یا سایر مواد فرآوری شده به ضرر سلامت انسان است؛ نیتراتها و نیتریتهای نگهدارنده با آمینواسیدهای موجود در گوشت واکنش داده و ترکیباتی به نام نیتروزآمین تولید میکنند. این ترکیبات بسیار سرطانزا هستند و میتوانند به DNA آسیب رسانده و منجر به جهش در سلولها شوند.
- هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقهای (PAHs): هنگام پخت گوشت در دمای بالا (مانند کباب کردن و گریل)، ترکیباتی به نام PAH آزاد می شوند. این ترکیبات نیز سرطانزا هستند و به DNA سلول سالم آسیب می رسانند.
2. افزایش التهاب
- افزایش تولید رادیکالهای آزاد: مصرف زیاد گوشت قرمز یا مواد فرآوری شده، رادیکالهای آزاد سمی در بدن را تولید می کند. مولکول های رادیکالهای آزاد به سلول های سالم آسیب می رسانند و آنها را ملتهب می کنند. التهاب مزمن یکی از عوامل مهم در ایجاد و رشد سلولهای سرطانی است.
- تغییرات در سیستم ایمنی: گوشت قرمز و مواد فرآوری شده میتوانند بر عملکرد سیستم ایمنی تأثیر منفی بگذارند. ضعف سیستم ایمنی به منزله ی میدان دادن به عوامل بیماری زا و سرطان است.
3. تغییرات در هورمونها
- افزایش هورمونهای رشد: طبق مطالعات، مصرف زیاد گوشت قرمز و مواد فرآوری شده میتواند سطح هورمونهای رشد مانند IGF-1 را افزایش دهد. این هورمونها رشد سلولهای سرطانی را تحریک می کنند.
4. تغییرات در میکروبیوم روده
- تغییر در باکتریهای روده: گوشت قرمز و سایر مواد غذایی فرآوری شده میتوانند بر تعادل نرمال باکتریهای موجود در روده را بر هم بزنند. در نتیجه، باکتریهای مضر روده فرصت بیشتری برای رشد دارند. این باکتریها مواد شیمیایی سرطانزا را تولید می کنند و به DNA سلولهای روده آسیب می رسانند.
یک توصیه تغذیه ای:
به جای گوشت قرمز، از گوشت سنتی و منابع پروتئینی سالمتر مانند ماهی، مرغ محلی،حبوبات و آجیل استفاده کنید.
لیست انواع شیرینی جات فرآوری شده سرطان زا
آیا می دانید شیرینی جات صنعتی خوشمزه رنگارنگ چه بلایی بر سر انسان امروزی آورده؟ امروزه شیوع سه بیماری خطرناک دیابت، قلبی و سرطان بیداد می کند. این سه بیماری هر روز تعداد زیادتری از بززرگسالان، جوانان و حتی کودکان را به کام مرگ می کشانند. شیرینی جات صنعتی مملو از قند ریاد، چربی ترانس، افزودنی ها و نگهدارنده های غیر طبیعی هستند. این مواد شیرین برای بیماران سرطانی قطعا خطرناکند زیرا علاقه به گلوکز نقطه ی مشترک تمام سرطان ها است. این شیرینی ها خالی از مواد معدنی، فیبرها و ویتامین های مفید هستند.
شیرینی های زیر اگر به صورت خانگی تهیه شوند ضرر کمتری دارند. منظور ما از لیست زیر، شیرینی جات آمیخته با افزودنی، نگهدارنده، و رنگ های کارملی شیمیایی است.
شیرینی های خشک
- بیسکویت: انواع بیسکویت ساده، شکلاتی، کاکائویی، سبوس دار و غیره.
- انواع کلوچه: دارای شیرینی بیشتر از بیسکویت شامل کلوچه گردویی، فندقی و غیره.
- انواع کیک ها با رنگ شیمیایی کاراملی مضر: میوه ای، شکلاتی، اسفنجی
- شیرینی های خشک مغز دار: دارای مغز بادام، پسته و فندق
- شیرینی تر: نان خامه ای
- تارت: با انواع پر کننده میوه ای، شکلاتی یا کرمی
- دسرهای خنک و سبک: تهیه شده از انواع میوه، شکلات و خامه
- بان اسپانیا: نوعی شیرینی اسفنجی آغشته به شربت
- انواع شکلات، آبنبات
- پاستیل
لیست چربی های ناسالم سرطان زا
آیا می دانید چربی های ناسالم یکی از مهمترین منابع تغذیه ای سلول های سرطانی هستند. شاید سوال کنید که:
کدام نوع چربی ها سالم و ضد سرطان یا مضر و سرطان زا هستند؟
ما در مقاله ای جداگانه لیست کامل چربی های ضد سرطان و سرطان زا را برای شما آماده کرده ایم.
نوشابه های سرطان زا: تهدیدی برای سلامتی
همه شما می دانید که نوشابه های صنعتی اصلا دلشان برای سلامت شما نسوخته. لیست این نوشابه ها بهتر آشنا شوید:
1. سودا و نوشابههای گازدار
- دارای مقادیر بالای قند، رنگهای مصنوعی، اسید فسفریک و کافئین
- مضرات: پوسیدگی دندان، چاقی، دیابت و افزایش خطر ابتلا به برخی سرطانها مانند سرطان خون و کلیه
2. آبهای گازدار طعمدار
محتوی قندهای مصنوعی، رنگها و اسیدهای مضر
3. نوشابه های انرژیزا
- دارای مقدار بالای کافئین، قند، تاورین و سایر محرکها
- مضرات برای سلامتی: مشکلات قلبی، فشار خون بالا، اضطراب و بیخوابی و در صورت مصرف افراطی افزایش خطر ابتلا به سرطان
4. نوشیدنی الکلی
الکل: بدون شک مسبب سرطان دهان، حلق، مری، کبد و روده بزرگ
5. مصرف افراطی چای و قهوه
- خطر ابتلا به سرطان مری با مصرف زیاد چای و قهوه (به خصوص نوع غلیظ و داغ)
6. آب شیر کلردار
- دارای ماده ضد عفونی کننده کلر (ارتباط معنادار با برخی بیماری ها و سرطان ها)
7. نوشیدنی های آفلاتوکسین دار
- آفلاتوکسین یک ماده شیمیایی سمی در قارچ ها. موجود در محصولاتی مانند بادام زمینی، ذرت و برخی میوهها
- مضرات: خطر ابتلا به سرطان کبد با مصرف این نوشیدنی ها
خلاصه مطلب
در این مطلب، به لیست مواد غذایی سرطان زا در مقابل مواد غذایی ضد سرطان اشاره کردیم. بر اساس منابع معتبر علمی، توضیح داده ایم که چرا این مواد سرطان زا هستند. ترکیبات و اسامی هر یک از این مواد غذایی سرطان زا را در این مقاله درج کرده ایم.
دیدگاهتان را بنویسید